Dojo etiquette

Zoals bij alle sporten gelden er ook regels bij aikido en het gebruik van de dojo. Deze regels dragen bij aan een veilige en prettige omgeving om in te trainen.

Kleding

Als je start met aikido, kun je starten in een shirt met lange mouwen en een jogging broek. Als je door wilt gaan met aikido, kun je besluiten om kleding aan te schaffen die bij aikido altijd gedragen wordt: een wit judo pak. Vrouwen dragen een wit t-shirt onder hun pak.

Aikidoka dragen een witte band tot het moment waarop ze een dangraad hebben behaald. Op dat moment mogen zij een zwarte band dragen.

Als je al langer traint, goed en veilig kunt vallen, kun je overwegen om een hakama aan te schaffen. Dit is een wijde broekrok. Het moment waarop je een hakama mag dragen verschilt per dojo en daarom is het aan te raden om te overleggen met degene die de les verzorgt

Zorg dat je kleding tijdens de training op orde blijft, en wijs elkaar daar zonodig op. Draag slippers! Zet ze als je de mat opgaat netjes neer langs de rand, zodat je er meteen in kan schieten als je even weg moet.

Sieraden

Sieraden doe je altijd af als je gaat trainen. Draag geen ringen, oorbellen, horloges of andere sieraden tijdens de training, ze kunnen tot verwondingen bij jezelf of anderen leiden. Zet bij voorkeur ook je bril af. Als je niet zonder kan, is het raadzaam een sportbril te gebruiken.

De dojo

De ruimte waar de Aikidotrainingen gehouden worden, heet dojo. De mat waar we op trainen heet tatami. Bij het betreden van de dojo maak je een staande buiging.

Respect is bij aikido erg belangrijk. Een van de manieren waarin dat tot uiting wordt gebracht is het groeten naar elkaar, naar de leraar en naar de dojo. Als de les begint, zit iedereen op de knieën (seiza). Op een teken van de leraar groeten wij elkaar en de leraar met de woorden: “one gai shi masu.” Dit groeten draait om respect. Ook als je met een partner gaat trainen, buig je kort naar elkaar.

Aan het einde van de les gaat iedereen weer zitten en groeten we nogmaals met de woorden: “domo arigato gozaimashita.” Bij het verlaten van de zaal buig je nogmaals kort.

Hygiene

Zorg altijd dat je een fris pak hebt, dat je nagels van je vingers en je tenen kort zijn en dat je schoon bent. Dit is nodig om prettig met elkaar te kunnen trainen.

Eten en drinken

Dat doe je buiten de mat.

Medisch

Als er zaken zijn die je training beïnvloeden, dan is het belangrijk om de aikidotrainer daarvan op de hoogte te brengen. Je blijft echter altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en gezondheid.